Uprawa warzyw to coś więcej niż hobby. Rosnące koszty żywności, chęć posiadania własnego, ekologicznego warzywnika oraz satysfakcja z plonów zebranych dzięki pracy własnych rąk, sprawiają, ze coraz więcej osób decyduje się na uprawę pomidorów w ogrodzie, tunelu foliowym czy nawet na balkonie. Chcesz cieszyć się smacznymi i obfitymi zbiorami? W takim razie dobrze przemyśl wybór odmiany. Zobacz, które cieszą się największą popularnością wśród ogrodników i działkowiczów.
Bawole serce – klasyka gatunku w Twoim ogrodzie
Bawole Serce jest jedną z najbardziej znanych i cenionych odmian pomidorów. Duże owoce o cienkiej skórce i sercowatym kształcie mogą ważyć od 200 do nawet 500 gramów, a niektóre rekordowe okazy przekraczają 1 kilogram! Najczęściej mają intensywnie czerwoną barwę, chociaż spotyka się także okazy w odcieniach pomarańczowym czy żółtym. Słodkie, mięsiste i niebywale aromatyczne, bardzo dobrze sprawdzą się do sałatek, kanapek i sosów. Ich miąższ jest bardzo soczysty, a przy tym zwarty. Jeżeli chodzi o stanowisko, preferują ciepłe miejsca oraz żyzną i przepuszczalną glebę.
Black Cherry – wyjątkowa odmiana pomidora koktajlowego
Black Cherry to jedne z najchętniej sadzonych pomidorów koktajlowych, które można spotkać w polskich ogródkach. Wyróżniają się ciemnym, niemal purpurowo-brązową skórką z lekkim fioletowym odcieniem. Ich owoce są bardzo małe – mają ok. 2-3 cm średnicy. Smak tych pomidorków jest bardzo unikatowy – intensywnie słodki, dymny i z lekko nutką owocową. Niewątpliwym atutem tej odmiany jest niezwykle obfite plonowanie. Wymagania uprawowe są standardowe – słoneczne stanowisko, żyzna gleba i regularne podlewanie. Więcej na temat najsmaczniejszych pomidorów koktajlowych znaleźć można w poradniku: pomidory koktajlowe – ulubione odmiany, sadzenie i pielęgnacja.
Malinowy Ożarowski – soczysta i niezwykle plenna odmiana pomidora
Malinowy Ożarowski to tradycyjna odmiana pomidora malinowego. Lekko spłaszczone, duże owoce osiągają nawet 500 gramów wagi! Duża odporność na choroby sprawia, że jest chętnie wybierany przez ogrodników. Sam pomidor jest bardzo aromatyczny i ma szerokie zastosowanie w kuchni – do kanapek, sałatek, na przeciery, sosy czy zupy. Czy warto go posadzić w warzywniku? Zdecydowanie tak! Jeżeli jednak nie masz wprawy w palikowaniu i podwiązywaniu, zastanów się dwa razy, zanim wybierzesz tę odmianę!
Pokusa – wczesna odmiana o drobnych owocach
Ta polska odmiana pomidora malinowego, ceniona za wyjątkowy smak, jest uprawiana w gruncie i tunelach foliowych. Cienka i delikatna skóra sprawia, że pomidory są bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo podatne na pękanie. To zdecydowanie dobry wybór dla osób, które cenią sobie klasykę i poszukują odmiany z niewielką ilością nasion. Podobnie jak Malinowy Ożarowski wymagają podwiązywania i palikowania – w zamian za to obficie plonują i wydają smaczne i duże owoce przez cały sezon. Mają także dobrą odporność na choroby – zwłaszcza wirusa mozaiki tytoniu i fuzariozę.
Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, własne pomidory zawsze smakują najlepiej!
Artykuł sponsorowany